A   A-   A+  
 

arr vlastnik news white

Menu Poskytované služby Stravování
Stravování

STRAVOVÁNÍ V NOVÉM DOMOVĚ

Stravování v naši organizaci poskytujeme podle stravovacích jednotek a to v souladu se zásadami správné výživy a s ohledem na věk, zdravotní stav a potřeby uživatelů. Pro každý týden je vytvořený jídelníček a uživatelé jsou informováním prostřednictvím vedoucí služby o možnostech výběrů obědů, příloh apod.

Organizace má vlastní kuchyň a celodenní stravování je nabízeno v rozsahu:

Druh jídla

Doba podávání

Snídaně

od 7:30

Oběd

od 12:00

Odpolední svačina

od 14:30

Večeře

od 16:30

II. večeře pro diabetiky

od 19:00

 

Vaří se strava racionální, diabetická, šetřící a diabetická šetřící dieta nebo je možno se domluvit na individuální dietě. Vydávání jídel je zajištěno pracovníky přímé péče.Pokud stravu uživatel neodebere ve stanovenou dobu, má možnost po dohodě s personálem odebrat stravu později při dodržení platných hygienických norem.Pitný režim je zajištěn celodenním čajem a pitnou vodou.

 

V roce 2014 jsme se v organizaci zapojili do projektu "Bon appetit ! ", který se zaměřuje na sociální integraci uživatelů v oblasti stravování.

 

V programu jsme se zaměřili na:

  • Stravu – výživovou hodnotu, přitažlivost, stravitelnost a dostupnost
  • Prostředí jídelen – zařízení, vybavení, pomůcky, vztahy a chování lidí, kteří spolu stolují
  • Servírování pokrmů

Byl vytvořen tým, který myšlenku programu Bon appetit! zavádí do praxe domova.

V postupných krocích jsme se zaměřili na:

  • výběr pokrmů - uživatel si vybere jídlo, které mu chutná a které je mu blízké.
  • stolování – uživatel stoluje s „přáteli“, s kterými rád tráví čas; k dispozici má ubrousky na utření, ochucovadla atd.Stoly jsou prostírány ke každému jídlu tak, aby se uživatelé při stolování cítili „domácky“ nebo naopak slavnostně- jak to situace vyžaduje. Uživatelé se mohou stravovat v jídelnách na odděleních, případně u stolů v pokoji.Na lůžku je strava podávána pouze zcela imobilním uživatelům, kteří vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemohou nebo nevydrží sedět delší dobu u stolu.
  • servírování stravy - uživatel obdrží jídlo, které je vzhledově lákavě naservírované, voní a uživatel si s ním poradí.
  • podporu soběstačnosti - pokud to zvládne, spolupodílí se na přípravě stolování, odnese použité nádobí, zapojí se do úklidu jídelny atd.
  • dopomoc - pracovníci jsou vždy na blízku a pomáhají nenásilnou formou klientovi se stravovat.

Naše cíle v rámci programu Bon appetit jsou tedy:

  • Spokojený uživatel
  • Zaměstnanci, kteří znají naše uživatele s jejich stravovacími návyky, kulturou a schopností se najíst
  • Vyvážená a lákavá strava, kterou zvládne uživatel bez obtíží sníst
  • Společný čas uživatelů strávený při příjemném posezení u kávy, sezónního pečení cukroví či přípravě společného stolování.

Aktualizováno: 27.4.2014

 
© ABM Morava s.r.o. ( www.abmmorava.cz )